8 lut 2017

Sos sojowy

Sos sojowy – marynata fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu ewentualnie pszenicy, wody natomiast soli. Jest to jedna spośród najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, w tej chwili w użyciu oraz w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone oraz gotowane z prażonym ryżem albo pokruszoną pszenicą oraz później mieszane spośród grzybami kōji (Aspergillus oryzae ewentualnie A. sojae) tudzież podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W układy odkąd kraju pochodzenia, szczegółów receptury a dodanych przypraw marynata nabiera różnej konsystencji a smaku. W kuchni chińskiej jest ekspansywny tudzież słony, indonezyjskiej – chudy zaś słodki, japońskiej – niezmiernie chudy natomiast słony. Sos sojowy jest jednym spośród najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu spośród Chin stał się cieszący się popularnością w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną teraz postać, i w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go do Europy. W Japonii był zastępowany przez otrzymywany w drodze fermentacji ryb marynata rybny (uoshōyu – produkowany w tej chwili wyłącznie w Azji Południowo-Wschodniej), dokąd stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Zobacz całkowitą ofertę naszego e-sklepu internetowego z produktami azjatyckimi na wodorosty wakame.